Zlínské fotbalistky začaly jarní boj o udržení výhrou v Líšni

Úspěšný vstup do jarní části II. ligy mají za sebou ženy FC TRINITY Zlín. Na umělé trávě v brněnské Líšni zvítězily holky ve žlutomodrých dresech 1:0. Zlínské hráčky nastoupily i s třemi zimními posilami – Johanou Tomečkovou, Natalií Možíšovou a Šárkou Zichovou – v základní sestavě, které opět ukázaly, jak dobře do týmu zapadly a podaly velmi dobrý výkon.

Domácí ženy jsou po podzimu na bezpečném čtvrtém místě tabulky s velkým náskokem na FC Praha, takže je pravděpodobně čekají závěrečné boje ve skupině o postup do první ligy. Hru v prvním poločase ztěžoval oběma týmům silný vítr, který pomáhal domácím ženám. Ale žlutomodré holky s nimi držely krok, snažily se o svou kombinační hru, která však dlouho končila na pevné obraně žen z Líšně. Zápas se tak odehrával většinou ve středu pole, velké šance dlouho chyběly.

Až ve 27. minutě poslala Johana Tomečková kolmý pas za obranu pro Sáru Illéšovou, ta se pokusila domácí gólmanku obstřelit, ale její pokus skončil těsně vedle tyče. Domácí fotbalistky se dostaly do jediné velké šance v poslední minutě prvního poločasu, kdy obrana žlutomodrých žen nezachytila náběh domácí útočnice, jež tak postupovala sama na Michaelu Matlachovou, avšak ta ji dokázala vytlačit do strany a střela brněnské útočnice skončila na boční síti.

Ve druhém poločase začaly žlutomodré holky opět dobře kombinovat, držely míč a získaly si tak územní převahu, ale domácí obránkyně, které měly fyzickou převahu, je do žádných velkých šancí nepouštěly. Naopak, po 20 minutách musela dvakrát po sobě za již překonanou Michaelu Matlachovou zachraňovat Lucie Martáková. Když už to vypadalo, že utkání skončí bezgólovou remízou, konečně dostala v 82. minutě do běhu dlouhý pas Barbora Marholtová, která utekla domácí obraně a poslala pod sebe po zemi přihrávku na Magdu Žalkovou; té ale střela uvnitř šestnáctky vůbec nesedla a míč směřoval vedle branky, avšak dobíhající domácí obránkyně Fryčová si jej srazila do vlastní sítě.

Shodou okolností Barbora Marholtová přišla krátce předtím ke střídačce požádat trenérku o vystřídání kvůli vyčerpání, ta ji ale poslala ještě na několik minut zpět. Nakonec vydržela na hřišti až do závěrečného hvizdu, a dokonce mohla výsledek v nastavení pojistit: v souboji přetlačila domácí stoperku, překonala i gólmanku, ale její střela skončila na tyči. Posledních osm minut včetně nastavení ženy ve žlutomodrých dresech perfektně odbojovaly, a zaslouženou výhrou se tak dostaly z posledního místa tabulky.

Trenérka Pavla Červenková svůj tým chválila: „Vyrovnané, bojovné utkání, fyzicky velmi náročné. Všechny holky makaly nadoraz celý zápas.  Byl to náš nejlepší letošní kolektivní výkon. Velkou pochvalu zaslouží brankářka Matlachová, která tým v důležitých momentech podržela.“

V dalším kole ženy FC TRINITY Zlín přivítají na domácím hřišti na Vršavě vedoucí tým druhé ligy FK Pardubice. Utkání se silným soupeřem, s nímž zlínské ženy na podzim v Pardubicích prohrály 0:7, začíná v sobotu 1. 4. 2023 ve 14 hodin.

VÝSLEDEK – 11. KOLO II. ligy žen: SK Líšeň – FC TRINITY Zlín 0:1 (0:0). Branka: 82. Fryčová Tereza vlastní. Rozhodčí: Čampišová Natálie – Šabacká Lucie, Žáková Simona. Diváci: 45. Sestava Zlína: Matlachová – Hrubá (46. Martáková), Vyvlečková (87. Novosadová), Možíšová, Zichová (73. Čípová) – Machů, Korvasová (Žalková), Tomečková, Rozsypalová, Marholtová – Illéšová (Nela Ševčíková).