Devatenáctka ševců vyletěla na jaře od sestupových příček až do středu tabulky

Ohromný kus práce odvedla devatenáctka ševců v jarní části nejvyšší celostátní soutěže starších dorostenců. Zlepšeným závěrem podzimu sice žlutomodří vybředli z pozic, odkud se sestupuje do nižších soutěží, nicméně vzhledem k velké vyrovnanosti druhé poloviny tabulky museli hájit účast v soutěži až takřka do samotného závěru. Teprve v posledním kole na Spartě mohli hrát s jistotou záchrany. A právě podzimní dohrávkou se Spartou devatenáctka ševců celé jaro rozjížděla.

„Prohrávali jsme 0:2, přesto jsme dokázali i v deseti vyrovnat. Hned potom jsme jeli do Českých Budějovic, které byly podzimní štikou soutěže. Dokázali jsme u nich zvítězit gólem z poslední minuty a právě tyto dva výsledky celou kabinu nabudily a povzbudily do dalších zápasů,“ ohlédl se za vydařeným startem do nesmírně náročné jarní sezony zlínský trenér Jaroslav Matějíček.

Ten měl k dispozici jeden z vůbec nejmladších kádrů v celé soutěži, přesto týmu věřil. „Už závěr podzimu ukázal, že se kluci se soutěží srovnali, osahali si ji a šli herně i výsledkově nahoru. V zimní přestávce jsme poctivě pracovali a i náročné zápasy proti kvalitním protivníkům jsme zvládali zase o něco lépe. Pomohlo nám i to, že jsme trénovali samostatně, kádr se ustálil a lépe nám začaly fungovat některé automatismy a návyky v kabině i na hřišti,“ prozradil Jaroslav Matějíček.

Ale zase až tak úplně jednoduché to také nebylo. Domácí porážka 0.3 s tabulkovým sousedem z Jihlavy do plánů určitě nezapadla. „Tento zápas mě mrzel asi ze všech nejvíc. Kdybychom jej zvládli, mohli jsme se definitivně odpoutat od sestupových pozic a naopak do nich namočit další týmy. Herně jsme utkání nepokazili, soupeře jsme po většinu doby přehrávali a vytvářeli jsme si řadu gólových šancí, tentokrát se nám ale v koncovce vůbec nedařilo, zatímco Jihlava z toho mála, co jsme jí dovolili, vytěžila maximum,“ vzpomíná Jaroslav Matějíček.

V o moc lepším rozpoložení se mladí ševci nevraceli ani ze hřiště Dukly Praha, kde prohospodařili tříbrankový náskok a domů se vraceli pouze s bodem. A tak veledůležitý duel v Liberci pojali žlutomodří se vší vážností a na sever Čech vyrazili dokonce o den dopředu. „V tu chvíli šlo o utkání jara a my jsme jej potřebovali nutně zvládnout. Kluci to dokázali, zvítězili 2:1 a hned v dalším kole na to navázali domácí výhrou 4:1 nad Mladou Boleslaví,“ potěšila zlínského trenéra další vydařená pasáž sezony.

A bylo dobře, že mladí ševci tyto body uhráli, neboť vzápětí dovolili Brnu otočit zápas na Vršavě a poté si dojeli pro porážku na hřiště Slavie Praha. „Naše forma nebyla stabilní. Třeba proti Brnu jsme odehráli vydařený první poločas, ale po změně stran jsme za soupeřem začali zaostávat. To samé předtím na Dukle. I během jediného zápasu jsme měli velké výkyvy, což nám zabránilo v tom, abychom v konečném součtu byli úspěšnější,“ věděl Jaroslav Matějíček.

A tak přišlo další utkání jara, tentokrát proti Frýdku-Místku. A i zde se ukázalo, že těžké a důležité bitvy zvládají mladí ševci na jedničku, neboť vyhráli 3:1. Mezitím už bylo zřejmé, která mužstva si to rozdají o dvě sestupové příčky. A mladí ševci mezi nimi stále figurovali. I proto brali všemi deseti cenný bod z Ostravy. A k bodovému zisku měli nakročeno také v Olomouci, kde po první půli vedli. „Opět jsme však doplatili na slabší druhý poločas a domácí výsledek otočili,“ poznamenal zlínský kouč.

Žlutomodří museli skousnout ještě porážku v Plzni, ale o to více si vážili dalšího cenného skalpu Pardubic a počítala se i remíza proti Slovácku. Posílený protivník z Uherského Hradiště, kterého zdobila v tu chvíle série osmi zápasů bez prohry, vedl na Vršavě 2:0, tentokrát však žlutomodří pro změnu ve druhé půli zabrali a srovnali na konečných 2:2. „Třešinkou na dortu pak byla výhra 4.1 na Spartě, kde domácí zároveň obdrželi pohár pro mistra ligy,“ uvedl Jaroslav Matějíček.

Ten už víc, že 80 procent mančaftu mu zůstane pohromadě a věřím, že příští rok budou mladí ševci ještě silnější. „Kluci posbírali zkušenosti, poctivě pracovali, osahali si soutěž a v dalším ročníku už budeme patřit spíše mezi ty zkušenější mančafty. Věřím proto, že se budeme pohybovat v klidnějším středu tabulky a přál bych si, aby se nám podařilo posunout i některé kluky do mužské kategorie,“ připomněl zlínský trenér další poslání mládežnické akademie na Vršavě.