Mladší žačky ševců WU13 ovládly turnaj v Hodoníně

Mezinárodního dívčího fotbalového turnaje mladších žaček WU13, který pořádal klub FK Hodonín, a který se odehrál o uplynulém víkendu v místním útulném sportcentru nedalekých Dubňan, se zúčastnil i zlíhnský tým mladších žaček.

Kromě týmů z Moravy přispěly ke zkvalitnění i slovenské týmy TJ Spartaku Myjava a FC Petržalka. Žlutomodré holky vstoupily do turnaje rovnou nohou, a to zahajovacím utkáním proti holkám SK Líšeň. „Z dlouhodobých zkušeností z halových turnajů jsou naše první zápasy vždycky startovací a vlažné. Na nedělním turnaji však nastala změna, když se poměrně brzy dostaly naše holky do vedení, trošku holkám zatrnulo, když po chvíli soupeřky srovnaly. To ovšem náš tým probudilo definitivně a třemi brankami rozhodly o prvním vítězství,“ vrátil se k povedenému vstupu do turnaje zlínský trenér David Ščuglík.

V dalším turnajovém střetnutí žlutomodré holky čekaly soupeřky SK Sigma Olomouc. „V tomto utkání už byly naše holky v herním režimu a po aktivní hře, kdy daly soupeřkám v rozmezí tří minut čtyři branky, toto utkání rozhodly. Samozřejmě i v tomto zápase si holky vybraly slabší chvíli a soupeři dovolily vstřelit branku. Poslední slovo však měla v utkání naše děvčata, která další brankou uzavřely stav utkání na 5:1,“ byl spokojený zlínský kouč.

Když pak žlutomodrý tým v následujícím utkání narazil na soupeřky ze Slovenska, přesněji řečeno tým TJ Spartak Myjava, šlo už do tuhého, protože síla soupeřů se stupňovala a je třeba říci, že týmy ze Slovenska prokázaly individuální fotbalové dovednosti a přispěly ke zkvalitnění turnaje. Což ostatně ukázalo i konečné pořadí.

„Nicméně utkání proti tomuto týmu, který holky neznaly, mělo napovědět o šancích na konečném umístění. Naše holky začaly opět aktivně a výsledkem bylo postupně se rodící vedení 3:0, ovšem opět nastalo malé zaváhání a soupeř brankou toto zaváhání potrestal. Naštěstí holky předvedly své individuální herní dovednosti, které spojily s bojovností, a odměnou jim byly další dvě branky, které stanovily nečekané, ale o to příjemnější konečné skóre utkání na 5:1,“ pochvaloval si David Ščuglík.

Tato výhra tým zlínských mladších žaček posunula do role aspiranta na možné celkové vítězství v turnaji, což však bylo v tu chvíli ještě poměrně vzdálené pomyšlení. Zvláště když jsme se měly utkat s papírově nejsilnějším soupeřem. „Holky to začaly pociťovat a byla na nich znát určitá nervozita a napětí v souvislosti s nesmírnou touhou vyhrát. Přesto jim průběh utkání s druhým slovenským týmem FC Petržalka vycházel velmi dobře a průběžně vedly 3:1, nicméně v průběhu druhé půle zapůsobila obava ze ztráty vedení a začaly se kupit individuální chyby, které nás těsně před koncem utkání stály vítězství. Zklamání holek bylo obrovské, protože kalkulovaly, že pokud by zvítězily v tomto utkání, vyhrály by turnaj,“ prozradil zlínský kouč.

„Musel jsem je však jako trenér upozornit a psychicky srovnat, když jsem jim nastínil, že turnaj se stále hraje, s nejtěžším soupeřem dle průběžných výsledků neprohrály a vše se účtuje až na konci všech utkání. Naštěstí jsme měli do dalšího zápasu prostor na zklidnění a následnou koncentraci. V předposledním utkání čekal jeden ze dvou domácích týmů, který hrál pod označením FK Hodonín „S“, což zřejmě bylo interní označení výběru starších holek. Toto utkání bylo pro náš tým velmi psychicky náročné, kdy si holky uvědomovaly, že může v konečném účtování hrát roli rozdíl ve skóre,“ zdůraznil David Ščuglík.

„Tímto si holky vnitřně vytvořily individuálně psychický tlak a ve spojení s herními dovednostmi soupeře bylo toto utkání zřejmě nejnapínavější, jelikož se velmi často měnilo skóre. Je nutné říci, že holky v průběhu celého utkání vedly, nicméně nevelký rozdíl v konečném výsledku, který byl 5:3 v náš prospěch, ukazuje, že holky byly opravdu vnitřně pod psychickým tlakem, který je vedl k častějším chybám, než v průběhu turnaje,“ vypozoroval zlínský trenér.

Přesto se po tomto utkání rozhodlo, že by děvčata ve žlutomodrém měla hrát o první a druhé místo. „Holky byly před utkáním ve velkém očekávání a vlastně nedokázaly analyzovat z průběžných výsledků, jaké bude konečné umístění. Když se dohrály všechny předchozí střetnutí, věděl jsem, že pokud tým vyhraje jakkoliv poslední utkání proti druhému týmu FK Hodonín M, bude vítězem turnaje. Holky to netušily a já jim to neřekl, abych je nevystavoval ještě většímu tlaku. Bylo důležité je připravit na to, že je třeba se soustředit a pracovat tak, aby byly samy se sebou spokojené a výsledek se pak dostaví,“ uvedl David Ščuglík.

„Z týmu vyzařovala neskutečně velká touha po vítězství, a když poslední utkání vyhrál 5:1, věděl jsem, že jsme první. Tým to do poslední chvíle, než je pořadatel vyhlásil jako vítěze, netušil, o to větší pak měly holky radost z vítězství. Emoce procházely celým týmem a radost byla obrovská. Je nutno říci, že si holky svoji cestu za vítězstvím opravdu prožily a odpracovaly týmově, a i když je stále na čem pracovat, což je vzhledem k jejich věku přirozené, je třeba říci, že svými individuálními herními dovednostmi, které i když se mohly někomu zdát nedostatečné, všechny ostatní týmy sportovně předčily a odměnou jim bylo tak moc vytoužené vítězství,“ bilancoval zlínský kouč.

„Za sebe musím říci, že je krásné jako trenér sledovat snahu a zarputilost všech holek na turnaji, emoce, které do tohoto sportu holky dávaly ze všech týmů a je třeba je v jejich práci podporovat, přestože se ne vždy daří. Chtěl bych poděkovat také pořadatelům za bezproblémový průběh turnaje a také za jednotlivá ocenění a odměny týmům. Také nesmím zapomenout na rodiče hráček, kteří své děti přijeli povzbudit a trávili s nimi celou neděli sportovním způsobem. Věřím, že naše holky tento dílčí úspěch povzbudí v další tréninkové činnosti a individuálním přístupu,“ přeje si David Ščuglík.

Výsledky týmu FC Zlín:

SK Líšeň – FC Zlín 1:4

FC Zlín – SK Sigma Olomouc 5:1

TJ Spartak Myjava – FC Zlín 1:5

FC Petržalka – FC Zlín 3:3

FC Zlín – FK Hodonín „S“ 5:3

FC Zlín – FK Hodonín „M“ 5:1

 

Nejlepší střelkyně turnaje:  Anastázie Strnadová  (na fotce)

Nejužitečnější hráčka týmu:  Sofie Krestová

Sestava Zlína: Liliana Beňová, Adriana Černotová , Emma Gyuricseková, Vanesa Janečková, Sofie Krestová, Klára Kudláčková. Anastázie Strnadová, Nikola Světlíková, Emma Vodehnalová. Trenér:  David Ščuglík.